hindsight

Some blogs are better than others. Some blogs' bloggers are better than other blogs' bloggers.

onsdag 11 februari 2009

 

vatten, vatten, bara vanligt vatten

Kanske är det bara jag som har det oförtjänt bra att jag inte inser vilket slöseri med tid William Basinskis musik utgör, eller så har jag faktiskt kommit till en insikt som är värd att dela med sig av. Men det är underbart att låta alla nyheter, alla skräniga företeelser bara blåsa förbi öronen och lyssna på något så innerligt substanslöst som watermusic I & II av William Basinski. Och visst skulle man nu kunna döma mig till outtömlig skitnödighet som faktiskt både lyssnar OCH publicerar ett inlägg om sådan musik, men jag kan inte låta bli att tycka att de är mästerverk. Det är en högst subjektiv uppfattning och jag ämnar inte följa eller konstruera några hierarkier, därför att det är just vad watermusic INTE handlar om; ty det är så, att två timmar outtröttligt synthdrönande, tonsatta ljusstrålar och ljusreflektioner har en oansenlig, men ovärderlig effekt. Tillvaron vänds inte upp och ner, den snarare smälter, befriande nog. Har ni någonsin hållit i en isbit och smält den under varmt vatten? Ungefär så känns det, fast utsträckt över två timmar (om du nu väljer att ta dig igenom båda, det är inget måste direkt...) Det är inte eskapism, snarare... tja, en positivt laddad likgiltighet? "...vinnarnas och förlorarnas röster flyter ihop." - Genau so!

Så egocentrisk och navelskådande musik borde, egentligen, inte få finnas, men det är balsam för själen att gå runt i visshet om att ord och handlingar inte är mer än ringar på vattnet som snart ebbar ut, och att istället för att delta i larmet, mentalt ligga och flyta på den livboj som Basinski kastat ut i vattnet. Få har gjort så humanistiska konstverk.

Därför! Ett, tu tre, på det fjärde ska det ske..!

Etiketter:


Kommentarer:
Jag gillar inte att bada.

och delfinläten - det låter som något min new-age-mamma skulle gilla!
 
Det är det definitivt!!
 
någon motsvarighet till basinski finns inte, iallafall inte inom hans nisch. mer sånt här! jag ser gärna att ni recensera sådant man inte får läsa om annars (ni är duktiga på det jämfört med andra!). tips:

Andrew Pekler - Nocturnes, False Dawns & Breakdowns
Aphex Twin - Selected ambient works 85-92
Ekkehard Ehlers - A life without fear
Harmonia - Musik von harmonia
Willits + Sakamoto - Ocean Fire
Mice Parade - Ramda
etc.

Å andra sidan skulle jag bli sjukt glad om ni gjorde en riktig recension av någon Fennesz-platta, förslagsvis endless summer, venice eller cendre (kollaboration med ryuichi sakamoto).
 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

Arkiv

januari 2009   februari 2009   mars 2009   april 2009   juni 2009  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]